x

Da li je 67 golova (ne)dovoljno za Mundijal?

U poslednje vreme tu i tamo se može čuti da je Barsa isprašila nekoga sa 4, 5... 8:0 ili da u Holandiji padaju golovi kao kiša, recimo PSV – Fejnord 10:0. Neko je možda zapamtio meč Premijer Lige od pre četiri godine Portsmut - Riding 7:4, a svi koji pratimo Ligu Šampiona sećamo se sigurno one čudne sezone koju je Murinjov Porto osvojio. Te godine, u polufinalu  igrali su Monako i Deportivo, nesuđeni reprezentativac  Srbije, Pršo Dado  ’’zabio’’ je četiri  ’’zgoditka’’ a konačan rezultat bio je 8:3 u korist Francuza. Meni lično prija kada čujem ovakve stvari, razbije monotoniju ’’mršavih’’ rezultata, pretpostavljam sigurno je i milina bilo gledati ovo sa tribina, tolike golove, radovati se za svaki... a odmah potom sledeće što mi padne na pamet je , ’’uf da sam stavio 500 dinara... ma 300 bar da sam stavio na 7+’’. Utakmica  gde je 7+ bilo već posle 15-ak minuta odigrana je između reprezentacija Australije i Američke Samoe. Podatak ne čudi jer i prethodni rezultati govore da Američka Samoa ume da primi...dosta pogodaka. Bruka za njih ili ne, uglavnom ovo je internacionalna utakmica sa najviše postignutih golova. Meč je odigran u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2002.godine, održanog u Japani i Južnoj Koreji, a rezultat, ni manje ni više nego 31:0, za ’’Australce’’ naravno.

Kengur

Zanimljivost je da je prethodni rekord koji su oborili reprezentativci Australije takođe bio njihov, i to da je bio napravljen samo dva dana ranije! Tada je  je u torbu kengura uskočila reprezentacija Tonga koja je izgubila sa 22:0. Nakon malo guglanja o ovoj zemljici u Okeaniji i pregledanja slika njihovih prelepih plaža, poželeo sam da i ja budem fudbaler države koja je pukla 22 razlike. (Barem me zasigurno neće poslati u rudnik, kao igrače Severne Koreje :)

Tongo plaza

Australija je tada bila na 75.-om, a Samoa na 203.-em, poslednjem mestu FIFA rang liste. Imali smo još jedan rekord te večeri. Igrač Kengura Arči Tompson postigao je čak 13 golova na toj utakmici (Pantelić o toj brojci sanja celu svoju reprezentativnu karijeru), a njihov selektor Frenk Farina je i pored ovolike pobede nakon utakmice kritikovao, naravno, ne svoje igrače, nego format kvalifikacija, dovodeći u pitanje potrebu za odigravanjem ovakvih mečeva. U poslednjem kolu kvalifikacija, Samoa je izgubila i od Tonga sa 5:0 i završila takmičenje sa gol razlikom 0:57 dok je Australija imala skor 66:0. Kao pobednica zone Okeanija, po tadašnjem sistemu takmičenja, išla je u baraž na petoplasiranu  ekipu Južnoameričke zone, Urugvaj. Izgubila je u dve utakmice ukupnim rezultatom 1:3 I tako se oprostila od ušešća na Mondijalu pokazavši celom svetu da nekada ni  67 postignutih golova u kvalifikacijama nije dovoljno da se ode na najveću smotru fudbala.
22:29 16.03.2011