x

Zašto je zagrevanje stvarno bitno?

Zagrevanje treba da predstavlja obavezan deo svakog trenažnog procesa. U svesti ljudi koji se fudbalom bave rekreativno u balonima to često nije slučaj. Edukacija na tu temu je jako loša, pa i ne čude greške što se zagrevanje preskače čim se kroči na travicu.

Kako se pravilno zagrejati?

Bitno je da vaše zagrevanje odradite u 2 faze. Prva podrazumeva laganu pripremu celog tela  za napor koji predstoji. Trčkaranje od 5 minuta, dovoljno je da vaš organizam uvede u stanje fizičke pripremljenosti i da podigne temperatutu mišića na željeni nivo. Druga faza obuhvata skup vežbi koje za cilj imaju pripremu i stavljanje u punu funkciju mišića koji će se najviše koristiti tokom partije fudbala.

4 direktne koristi od zagrevanja:


  1. Oslobađanje adrenalina - Adrenalin širi krvne sudove, dovodi do bržeg rada srca i protoka krvi što vodi boljoj ishrani mišića kiseonikom i njihovom sporijem umaranju.
  2. Povećavate temperaturu mišića - Omogućava da krv brže protiče, mišići imaju mnogo veću elastičnost, brže se kreću i efikasnij su.
  3. Minimizirate rizik od povreda - DOKAZANO za fudbal!
  4. Bolja psihička pripremljenost - Povećava se brzina nervnih impulsa.
Vaše telo zaslužuje da ga pripremite na jednočasovne napore ne koje ga stavljate. Ne budite lenji, dođite 15 minuta pre početka termina i zagrejte vaše mišiće!
04:20 29.04.2011